Yetim aylığı alma şartları nelerdir?

Yetim aylığı alma şartları nelerdir?
Yetim aylığı anne veya babasını kaybeden çocuklara verilir. Halk arasında ölüm parası olarak da bilinir. Peki yetim aylığı alma şartları nelerdir?

Yetim aylığı ebeveynlerinden birini kaybetmiş çocuklara cinsiyet farketmeksizin Aile, Çalışma ve Sosyal Himetler Bakanlığı tarafından ödenir. Çocuklara yetim aylığı, eşini kaybedenlere kadın veya erkeğe ise dul aylığı bağlanır. 

YETİM AYLIĞI ALMA ŞARTLARI NELER?

Erkek çocuklar eğitim almıyorsa 18 yaşına kadar aylık alabilir. Orta öğretim gördükleri hallerde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gördükleri hallerde ise 25 yaşına kadar aylık alabilirler. Ancak 25 yaşından sonra artık yetim aylığı alamazlar. 

Yetim aylığı alırken  4/1-(a) kapsamında sigortalı olarak çalışan çocuklar yaş şartları ve öğrencilik durumları devam ettiği sürece yetim aylığı almaya devam edebilir. Erkek çocuklarının yetim aylığı alabilmesi için SGK tarafından açıklanan şartlarda şu ifadeler yer aldı;

"Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,

Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması,

şarttır."

Kız çocuklarının ölüm aylığı alabilmesi için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Evli olmamaları veya boşanmış olmaları gerekir. Ayrıca SGK tarafından yapılan kız çocuklarının yetim aylığı alma şartlarına ilişkin açıklamada, "Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları" şartı yer aldı.

Ayrıca Türk Vatandaşlığından çıkma veya çıkarılma durumlarında yetim aylığı kesilir.

ÖLÜM AYLIĞI ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?

Ölüm aylığı almak için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile başvuru yapılmalıdır. 

Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesine; malul çocuklar için sağlık kurulu raporu, vasi İlamı (Hak sahiplerine vasi tayin edilmesi durumunda) eklenir.

Öte yandan başvurular e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilir. 

ÖLÜM PARASI KİMLERE VERİLİR?

Ölüm parası, ölen sigortalının eşi, çocukları, anne ve babasına verilir. Ölüm parası almak için gerekli kurumlara eksiksiz belgelerle başvuru yaptıktan sonra başvurularınız değerlendirilir. Ölüm aylığı alacağı onaylanan kişiler aylıklarını, sigortalının vefat ettiği ayı takip eden aybaşında ödenir.

YETİM AYLIĞI NE KADAR?

Dul aylığı 2023 yılında 4 bin 125 TL, yetim aylığı ise bin 375  olarak veriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.