Tüketici her şeyin farkında!

Tüketici her şeyin farkında!
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, “Günümüz tüketicileri her şeyin farkında. Daha çok araştırıyor, fiyatta rekabate bakmıyor, verdiği paranın karşılığını almak istiyor” dedi

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, “Tüketiciyi Koruma Haftası” nedeniyle önemli mesajlar verdi. Günümüz tüketicilerinin eskiye kıyasla daha bilinçli olduğunu anlatan Emanet, “Gelişen dünyada en hızlı artış gösteren faaliyetlerden biri de tüketimdir. Tüketicilerin haklarının korunması, bu konuda ortaya çıkan sorunların en aza indirgenmesi ve tüketici memnuniyeti ekonomik gelişimin de çok önemli bir payını oluşturmaktadır. Günümüz tüketicilerinin çoğu bilinçli , her şeyi biliyor, her şeyin farkında. Artık tüketiciler  internetten daha çok araştırma yapıyor ve bilinçli tüketici sadece fiyatta rekabete bakmıyor ödediği  paranın tam değerinde karşılık almak istiyor. Fiyatları kıyasliyor, ürün değerlendirmelerini, tüketici  yorumlarını ve puanlamaları takip ediyor.Kapidan satışlar nerdeyse bitti” dedi.

Çok tüketim çok üretim demektir
Tüketim için üretimin gerekli olduğunu da anlatan Emanet, “Dünya’da teknoloji ile beraber yaşanan hızlı değişim süreci üretim ve tüketim algılarını sürekli olarak yenilemekte; bu yenilenen durumlara göre de tüketici sorunları değişmektedir.Tarımsal üretim sektörü başta olmak üzere, Sürdürülebilir bir üretim ve tüketim bilinci kaçınılmazdır. Küresel dünya ekonomisi, hareketli bir yıl olan 2021'i geride bırakırken , 2022 yılıda ilk günden  itibaren ; petrol fiyatlarını , döviz ve altın kurlarını , borsaları, gıda sektörünü vs  ülkeleri , devletlerin  ve insanların sosyal ve ekonomik davranışlarını hep birlikte etkilemeye devam ediyor. Tüketim davranışlarımız da bunlara paralel bir dalga şeklinde sürekli değişebiliyo” diye konuştu.

Fahiş fiyatlar bezdirdi

Türkiye'de son zamanlarda artan gıda fiyatlarını da eleştiren Emanet, “Arka arkaya gelen akaryakıt ve gida zamları ,marketler ve benzin istasyonlarının önündei uzun kuyrukların görüntülerine sahne olurken , doğal gaz fiyatlarındaki artış , elektrik , su zamları ,kira zamları , toplu taşıma zamları, gıdaya gelen zam furyalari vatandaşı bezdirdi. Döviz ve enerji fiyatlarındaki artışı , tedarik problemini bahane eden üretici firmalar , aracılar vs fiyatlara fahiş zam yaparken, stokçuluğa da başladı.  Kiralık ev fiyatları arttıkça kimi ev sahiplerinin fırsatçılık arayışları oluştu vs.
Kurdaki yükselişin , birçok üründe girdi fiyatlarını arttirmasi ve zamlarin ard arda gelmesi
yetmiyormuş gibi , Fırsatçıların zam oyunları ,etiketlere çok yüksek ve orantısız şekilde bu zamları
yansıtmasiyla ayrıca mücadele edilmek zorunda kalındı. Hatirlatmakta fayda var Tüketicilerimizin bu  tip fahiş fiyatlarla karşılaşması durumunda ALO 174-175 hattına şikayette bulunmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.