Milyonların beklediği rakam belli oldu! 2023 Asgari ücret zammı ne kadar? Asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar oldu?

Milyonların beklediği rakam belli oldu! 2023 Asgari ücret zammı ne kadar? Asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar oldu?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından önceki gün yapılan son toplantıda Temmuz ayı asgari ücret rakamı belli oldu. Peki, yeni asgari ücretin işveren maliyeti ne kadar? İşte detaylar…

Türkiye’nin gündeminde uzun süredir yer alan asgari ücret zammı nihayet belli oldu. Asgari ücrete Temmuz ayı ara zammı kapsamında %34 oranında zam kararı alındı. İşveren ve işçi tarafından merakla beklenen rakamların belli olmasının ardından yeni hesaplamalar da yapılmaya başladı.

20 Haziran Salı günü 3. defa bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan bu kez karar çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yeni asgari ücret rakamı açıklandı.

2023 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR?

Asgari ücret 2023 yılının ikinci yarısında %34 oranında zamlı şekilde uygulanacak. Bu kapsamda net asgari ücret tutarı 11 bin 402 TL’ye yükseldi. Brüt asgari ücret tutarı ise 13.214 TL olarak belirlendi. Yapılan zam sonrasında asgari ücretin işverene maliyeti de merak konusu oldu.

2023 yılı asgari ücret ara zammı için yürütülen çalışmalar sonrasında 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak rakam netleşti. Asgari ücrette yapılan artış sonrasında çeşitli kalemlerde de artış olması bekleniyor. Asgari ücret zammının ardından sırada Temmuz ayında açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre belirlenecek emekli ve memur maaş zamları yer alıyor.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ NE KADAR?

İşveren tarafında ise asgari ücretin maliyeti yapılan zamla birlikte artış göstermiş durumda. 11 bin 402 TL’ye çıkarılan asgari ücretin işverene maliyeti 15 bin 700 TL olarak belirlendi. Asgari ücret desteği kapsamında geçtiğimiz 6 ayda 400 TL olarak uygulanan desteğin takip eden 6 ay için 500 lira olduğu açıklandı. Böylece asgari ücret desteği de artmış oldu.

13.414,50 TL asgari ücret için SGK primi %15,5 (işveren payı) 2.079,25 TL, işveren işsizlik sigorta primi %2 268,29 TL olarak hesaplanmaktadır. Bu verilere göre toplam işverene maliyeti ise 15.762,04 TL olarak hesaplanmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.