Memur ve emekli maaş zammında kritik hesap tamam! 5 Temmuz’da zam oranı ne olacak?

Memur ve emekli maaş zammında kritik hesap tamam! 5 Temmuz’da zam oranı ne olacak?
Asgari ücrete uygulanan zammın ardından memur ve emekli vatandaşlar da Temmuz ayında yapılacak olan zammı bekliyor. En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağı teklifte artık son aşamaya gelinirken, memur ve emekli maaş zammında oran ne olacak?

Türkiye’de milyonlarca vatandaş memur ve emekli maaş zammını bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun gerçekleştirdiği toplantılar sonrasında Temmuz ayı itibariyle asgari ücrete uygulanacak olan zam yüzde 34 olarak belirlendi ve net asgari ücret 11 bin 402 TL’ye yükseltildi. Yapılan bu zammın ardından gözler memur ve emekli maaş zamlarına çevrildi.

Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceğini ifade etmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da bu konuda çalışmaların sürdüğünü dile getirerek Temmuz ayını işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram sonrasında düzenlemenin Meclis’e sunulacağını söyledi ve bu aşamadan itibaren memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranının ne olacağı merak konusu oldu. İşte detaylar…

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAM ORANI NE KADAR OLACAK?

Memur ve emekli maaşlarına uygulanacak olan zam oranı, Temmuz ayında belli olacak. TÜİK’in Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklaması ile birlikte 5 Temmuz’da memur ve emekli maaşı netleşecek. Öte yandan memur ve emekli maaşında uygulanacak olan enflasyon verileri hesaplamasına refah payı artışının da eklenmesi bekleniyor.

Memurlar, yılın ilk 6 ayı için yüzde 8’lik zam almıştı ve bu oranı aşan enflasyon farkı da ikinci altıncı ayda maaşlara yansıtılacak. 5 aylık enflasyon rakamları ele alındığında, memur maaşları için en az yüzde 7,13’lük enflasyon farkı ortaya çıkıyor. Öte yandan 5 aylık enflasyon hesaplamalarında SSK ve Bağ-Kur emeklileri içinse zammın şimdiden yüzde 15,26’ya yükseldiği görülüyor.

UZMAN İSİM ÖNGÖRÜSÜNÜ AÇIKLADI

Yapılacak olan düzenleme ile en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltilecek. Memurlarda ayrıca unvanlara göre farklı oranlarda artış uygulanabileceği ifade ediliyor. CNN Türk canlı yayınında konuya ilişkin açıklamada bulunan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya, açıklamasında “Kamunun değerleme oranı bize ışık tutabilir. Oraya kadar artışların geleceğini düşünmüyorum. Geçtiğimiz enflasyona göre yapılacağı için yüzde 17 ile yüzde 30 arasında bir seviyenin değerlenebileceğini öngörüyorum. ama daha yukarıya, yani yüzde 40’lara çıkacağını şimdilik değerlendirmiyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.