Her bankaya ayrı başvuru

Her bankaya ayrı başvuru
Danıştay 15. Dairesi, bankaların hesap işletim ücreti almasına yol açan yönetmeliğin iptaline karar verdi. Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, banka müşterilerinin 10 yıl geriye dönük olarak bu paraları alabileceklerini ancak her banka için ayrı başvuru yapılması gerektiğini söyledi.

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, geçtiğimiz hafta Danıştay 15. Dairesi'nin 'Hesap İşletim Ücreti' alınmasını sağlayan yönetmelik hükmünün iptal edilmesi hakkında bir basın açıklaması yaptı. 3 Ekim 2004 yılında yürürlüğe giren bankaların finansal tüketicilerden havale, eft, internet üzerinden yapılan havaleler başta olmak üzere zamanında yasallaşan hesap işletim ücretlerinin alınmasının iptal edildiğini söyleyen Emanet, “Bankaların aylık, üç aylık, altı aylık, yıllık dilimlerle tüketicilerden kestikleri hesap işletim ücretlerinin yasal dayanağı ortadan bu vesile ile kalkmış bulunuyor. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ve yönetmeliğin 13’üncü maddesinin 1. fıkrasına göre finansal tüketicinin hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında ilgili kuruluşun belirlediği dönemlerde tahakkuk ve tahsil edilebileceği belirtilmiş. Danıştay 15. Dairesi'nde açılan ve 06/02/2018 tarihli karar ile artık tüketiciler 10 yıl geriye dönük olarak hesap işletim ücretlerini geri alınmasını talep edebilirler” şeklinde konuştu.

Önce bankaya gidilmeli
Ödemelerin geri alınma yöntemini de anlatan Emanet, “Tüketiciler öncelikle bankalarına başvurup hesaplarından hesap işletim ücreti alındığına dair dekontlarını ya da hesap ekstrelerini talep erecek. Bu süreçte kişisel kanaatim bir çok banka bu ücreti geri vermek istemeyip tüketicileri oyalacak. Bu durumda tüketicilerimiz iade talebinde bulunmak için dekontlarıyla birlikte gerek derneğimize gerekse bulundukları ilçenin Tüketici Hakem Heyetine dilekçe ile başvurabilir” dedi.

Birçok kurum ilgileniyor
Her banka için ayrı müracaat yapılması gerektiğini söyleyen Emanet, “Ticari hesaplar bu kapsamda değil. Tüketicilerimiz hesap işletim ücretlerinin ispatlayıcı belgeleri ile bu ücretlerin tutarı dikkate alınarak 4 bin 570 liraya kadar olan alacakları için derneğimize ya da İlçe Hakem Heyetine, 4 bin 570 ile 6 bin 860 lira arasındaki ücretler için İl Hakem Heyetlerine, 6 bin 860 lira ve üstü için Tüketici Mahkemeleri'ne şahsen veya avukat marifetiyle yada e-devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekli” ifadesini 
kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.