EYT kapsamında yer alan herkesi ilgilendiriyor! EYT başvurunuz bu yüzden kabul edilmemiş olabilir!

EYT kapsamında yer alan herkesi ilgilendiriyor! EYT başvurunuz bu yüzden kabul edilmemiş olabilir!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasanın çıkmasıyla milyonlarca kişi yasa kapsamında yer aldı. Ancak EYT kapsamında yer almasına rağmen başvuruları reddedilenler bu detayları kaçırıyor. SGK o dosyaların iptalini istiyor!

Türkiye’nin gündeminde uzun süredir yer alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. İlgili yasasının yürürlüğe girmesinin ardından ilk etapta milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti.

EYT kapsamında yer almasına rağmen SGK başvuruları onaylanmayan kişiler ise işlemlerinin neden reddedildiğini merak ediyor. SGK tarafından başvuru reddedilen birçok dosyanın yer alamsı da dikkat çekti. SGK’nın uygulamaları konusunda bilinmeyen detayları aktaran uzmanlar ise önemli detayları aktardı.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU YAPARKEN BU DETAYA DİKKAT!

SGK’ya yapılacak emeklilik başvuruları ile ilgili önemli detayları TGRT’de değerlendiren SGK Uzmanı Emin Yılmaz, emeklilikte bir detayın dosya iptaline neden olduğunu aktardı. Sadece sigorta girişi yapılan kişilerin emekli olmayacağını belirten Yılmaz, bu süreçte hak arama sürecine girebileceğini belirterek atılacak adımları aktardı.

Bir işverenin işyerinde ücret karşılığı çalışan ve ücretleri işyeri kayıt ve belgelerine uygun şekilde yapılan eş sigortalı sayılabiliyor. Ancak herhangi bir ücret ödenmeyen eş sigortalı sayılmıyor. Eş, akraba ya da kendi çocuklarının yanın çalışanlar için mevzuat açısından bir sorun yok, ancak sigorta başlangıcı olsun diye tanıdıklarının yanında işe başlayanlar için SGK bu dosyaların iptalini isteyebilir.

ÇALIŞTIĞININ KANITLANMASI GEREKİYOR!

EYT şartlarını sağlayan ancak emeklilik hakkı elde edemeyen söz konusu kapsamda yer alan kişilerin haklarını arayabilecekleri ifade ediliyor. Burada çalıştığına dair ispat yükümlüğünün işçi ve işverene ait olduğu aktarılıyor.

İlgili iş yerine maaşlı olarak, her gün iş yerine gittiğini şahitler ve belgeler ile kanıtlayanlar iptal sonrasında yeniden başvuru yaparak durumun çözülmesini sağlamaktadır. Şirket kapsamında şahitlere başvurulması gerekebilir. Bu kapsamda hukuki yollarla itirazını yapanlar mahkeme sürecinin tamamlanmasının ardından emeklilik hakkı elde edebiliyor. Ayrıca farklı nedenlere bağlı olarak da ret yanıtı gelebileceği aktarılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.