Asgari ücret zammı sonrasında rakamlar değişti! Askerlik borçlanması primleri arttı! 2023 askerlik borçlanması ne kadar?

Asgari ücret zammı sonrasında rakamlar değişti! Askerlik borçlanması primleri arttı! 2023 askerlik borçlanması ne kadar?
Askerde geçirdikleri süreler nedeniyle eksik primi olan çalışanların SGK askerlik borçlanması ile primlerini borçlanarak tamamlamaları sağlanıyor. Peki, askerlik borçlanması primi ne kadar? Askerlik borçlanması nasıl yapılır? İşte yanıtı…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından eksik primleri olan erkek sigortalılara askerlik borçlanması yoluyla eksik primlerini tamamlama imkanı 2023 yılında da sunulmaya devam ediyor. Erkekler için askerlik borçlanması devam ederken, kadınlarda ise doğum borçlanması yapılabiliyor.

Asgari ücret artışına göre askerlik ve doğum borçlanması primleri de değişti. 20 Haziran’da yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrasında belli olan 2023 Temmuz ayı asgari ücret rakamı sonrasında birçok kalemde de rakamlar değişti.

2023 TEMMUZ AYI ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücrete göre belirlenen kalemler arasında askerlik ve doğum borçlanması da yer alıyor. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere 2023 asgari ücret ara zammı %34 olarak belirlendi. 11.402 TL’ye çıkarılan asgari ücret sonrasında SGK borçlanma primleri, GSS primi, işsizlik maaşı ve diğer birçok kalemde artış görüldü.

2023 ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından birçok farklı kalemde ücretler değişti. Yüzde 34’lük bir artış ile 11 bin 402 TL’ye çıkarılan asgari ücret sonrasında askerlik borçlanması rakamları güncellendi. Askerlik ve doğum borçlanması hesaplamaları brüt asgari ücretin yüzde 32’sinden az, bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor.

1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere yeni asgari ücret zammına göre en düşük günlük prim 106,75 TL’den 143,04 TL’ye, en yüksek prim ise 693,89 TL’den 930,09 TL’ye yükselecek.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

SGK askerlik borçlanması, erkek sigortalı bir kişinin zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle askerde geçirdiği süreler nedeniyle oluşan eksik primlerini ödemesini sağlayan bir yöntemdir. e – Devlet ya da borçlanma talep dilekçesi ile SGK ilgili birimlerine müracaat edilmesi mümkündür.

e – Devlet üzerinden 4/A statüsünde askerlik ve doğum borçlanması talebinde bulunulması mümkündür. Askerlik borçlanması için borçlanılacak sürelere ve diğer değişkenlere göre prim oranları da değişebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.