Artık Noterlerden tapu alış ve satışı yapılabilecek.. İşte 1 temmuz itibari ile noterlerden yapılabilecek tapu işlemleri..

Artık Noterlerden tapu alış ve satışı yapılabilecek.. İşte 1 temmuz itibari ile noterlerden yapılabilecek tapu işlemleri..
Özellikle daire satışlarında artık işlemler, satış ve tapu devirleri noterler aracılığıyla da yapılabilmektedir. 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan uygulamada, noter harçları tapu senedi tutarına eklenecek ve işlem anında ödenecek.

Berrin Yeşiltepe - Türkiye Noterler Birliği Başkanı Emine Çağlayan, gayrimenkul alım sözleşmelerinin 1 Temmuz'dan itibaren noterler tarafından imzalanacağını söyledi.

Çağlayan, gayrimenkul sözleşmelerinin noter tarafından düzenlenmesine ilişkin kanunun yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, ilgili tüm taraflarla protokol imzalandığını ve elektronik entegrasyonun tamamlandığını söyledi.

Çağlayan, konuyla ilgili eğitim verildiğini de belirterek, şunları kaydetti: "1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren gayrimenkul alım sözleşmeleri ilk kez noterler tarafından akdedilecektir. Tüm çalışma arkadaşlarımın bu hizmeti başarıyla vereceğine inancım tamdır."

Tapu modelleri ve diğer belgeler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün (TKGM) Tapu Bilgi Sistemi aracılığıyla noterlere sunulmaktadır. Noterlerin Kadastro ve Kadastro Bilgi Sistemi'nden (TAKBİS) veri alabilmesi için teknik hazırlıklar yapılıyor. Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik olması durumunda bu belgeler sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler Tapu Müdürlüğü tarafından sisteme iletilecektir.
Noterin hak sahibini tasdik etmesi ve satışa engel bir durum bulunmadığını teyit etmesinden sonra gayrimenkul satış sözleşmesi akdedilir.

Taraflar satış sözleşmesini imzaladığında, noter tapu bilgi sisteminden bir yevmiye numarası alır ve sözleşmeyi sisteme kaydeder. Sözleşmenin sisteme kaydedilmesinin ardından taşınmaz tapu kütüğüne kaydedilir.

Satın alma sözleşmesi ile birlikte diğer evraklar da noterden sisteme aktarılır ve fiziki olarak arşivlenir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.