AGİ nedir, nasıl hesaplanır? Kimler AGİ alabilir - 2018 AGİ ücretleri

AGİ nedir, nasıl hesaplanır? Kimler AGİ alabilir - 2018 AGİ ücretleri
Çalışanların maaşlarından ek olarak medeni halleri ve çocuk sayılarına göre aldıkları maaşa AGİ (Asgari Geçim İndirimi) denir. Kimi zaman maaşların içinde olup olmadığı konusunda çeşitli tartışmalar yaşansa da AGİ hakkındakiler merak edilmektedir. Peki AGİ nedir, nasıl hesaplanır? Kimler AGİ alabilir? İşte detaylar...

Özel sektörde çalışan işçiler için ek gelir olarak nitelendirilen asgari ücret her ay büyük bir sabırsızlıkla beklenmektedir. Asgari Ücret Komisyonu'nun toplanarak her sene karar verdiği ve ödeme gerçekleştirilen ek maaş için araştırmalar sürüyor. Asgari Ücret Yönetmeliği 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olan ya da olmayan tüm işkollarında maaşlardan ayrı olarak yatırılmalıdır. AGİ kesinlikle maaş içerisinde verilmemelidir/alınmamalıdır.

Milyonlarca insanı ilgilendiren ve ek gelir kalemi olarak sayılan AGİ'nin hesabı da her sene değişmektedir. Ülke şartlarından alım gücüne pek çok noktada yapılan değerlendirmeler sonrasında açıklanır. Kimlerin AGİ alacağı konusundaki kriterler ise medeni durum ve çocuk sahibi olunup olunmamasıdır. Peki asgari ücret 2018'de ne kadar oldu? AGİ dahil maaş hesaplama nasıl yapılır? Kim ne kadar AGİ alır?

2018 Asgari ücret kaç lira?
2018 asgari ücret oranı Aralık ayının son haftası belli oldu. Yeni yılla beraber asgari ücret yüzde 14.2 artış ile net olarak 1.603 TL brüt olarak 2.029 TL oldu.Asgari ücretin bir günlük olarak belirlenmesi gerekir. Konu ile ilgili Asgari Ücret Yönetmeliği 4. maddeside asgari ücretin, “ bir günlük ücret olarak saptanması asıldır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen durumlarda, gerekli ayarlamalar buna göre yapılır.” denilmektedir.

Herkese göre değişebiliyor
Asgari ücrette elinize geçecek maaş net maaşınızdır yani 1603 TL... Aile durumunuza göre de AGİ ödemesi alırsınız. Evli olup olmamanız ve evli iseniz çocuk sayınız AGİ'nizi etkiler. Dolayısı ile alacağınız maaş da değişir. Kısaca AGİ dahil asgari ücret ödemeleri aşağıdaki gibidir;

"Bekar, çocuksuz - 1603

Evli, eşi çalışmayan - 1633,5

Evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu - 1656,4

Evli, eşi çalışmayan, 2 çocuklu - 1679,2

Evli, eşi çalışmayan, 3 çocuklu - 1709,6"

Asgari ücreti kimler belirler
Asgari ücret komisyonu sadece bakanlıkta görevli olanlardan oluşmaz. Bu üyeler; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü veya Yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya Yardımcısı, Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya Yardımcısı, Hazine Müsteşarlığı Temsilcisi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’ndan konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli ile bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşundan değişik işkolları için seçecekleri beş, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşundan değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden kurulur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.