700 bin kamu işçisinin zam pazarlığı başladı!

700 bin kamu işçisinin zam pazarlığı başladı!
İşçi temsilcileri, 2023-2024 yılı maaş zammına ilişkin taleplerini işverenlere iletti. Kamu işçilerine ne kadar zam yapılacak? İşçiler için istenen maaş tutarı ne?

Berrin Ozan Yeşiltepe - Kamu işçileri tarafından merakla beklenen 2023-2024 maaş zammı ile ilgili görüşmeler başladı. İşveren ve kamu işçilerini temsilen toplantıya katılan konfederasyonlar, toplu sözleşme görüşmelerine başladı.

Kamu işçilerinin zam talepleri işverene iletildi

İşçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geldiği, 2 saat süren ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın ev sahipliği yaptığı toplantıda, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ zam taleplerini işveren sendikalarına iletti. Talepleri değerlendirmeye alan işverenler de kendi isteklerini masaya sundu.

TÜRK-İŞ ile HAK-İŞ Konfederasyonu taleplerini işveren sendikasına iletti. İşçi ve işveren temsilcileri bugün talepler üzerinde uzlaşma sağlamak için toplandı. Taraflar haftaya yeniden bir araya gelecek.

İşçiler ne kadar zam istiyor?

İşçi sendikaları tarafından sunulan mali hakların başında, her işçinin en az 15 bin lira maaş alması ilk sırada geliyor. Bu doğrultuda kamu işçileri için istenen ilk 6 aylık zam talebi ise yüzde 45 olarak ifade ediliyor. İşçi sendiklarının istekleri arasında yüzde 15 refah payı da bulunuyor. 

Kamu işçilerinin sosyal yardım talepleri ne kadar?

Maaş zammı oranlarının yanı sıra kamu işçileri için istenen sosyal hak talepleri de bulunuyor. İşçilere verilmesi istenen sosyal yardım ücretlerinin, ilk yıl 2 bin 500, ikinci yıl ise 3 bin 500 lira olması isteniyor. 

İşveren kabul edecek mi?

Toplu iş sözleşmeleri kapsamında işverenlerle işçi temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda, işçilerin taleplerini dinleyen işverenlerin ise kamu işçilerinin zam ve sosyal hak taleplerine ilişkin bir rakam paylaşmadığı ifade ediliyor.

Görüşmeler Sürecek

Bugün yapılan toplantı ile ilk teklifin masaya gelmesinin ardından tarafların görüşmelerini sürdürmesi bekleniyor. Bu doğrultuda işçi ve işveren temsilcilerinin bir sonraki görüşmelerinin önümüzdeki hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşeceği söyleniyor. Toplantı ile ilgili net bir tarih bilgisi ise henüz paylaşılmadı. Tarafların süreç ile ilgili önümüzdeki hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.