2020 Uçakta sigara içmenin ve telefon kullanmanın cezası kaç lira? İşte yeni cezalar

2020 Uçakta sigara içmenin ve telefon kullanmanın cezası kaç lira? İşte yeni cezalar
Uçuş güvenliğini tehlikeye atabilecek ve diğer yolcuların huzurunu bozabilecek davranışlara yönelik cezalara zam geldi. Peki 2020 yılında uçakta sigara içmenin ve telefon kullanmanın cezası kaç lira? İşte detaylar...

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen yeni cezalar açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre pek çok konuda uçuş güvenliğini tehlikeye düşürebilecek olan kural dışı yolculara uygulanacak cezalar belli oldu.
 

Uçakta ceza kesilecek cezalar ve fiyatları

Sigara içmek ve telefon kullanmak/kapatmamanın cezası: 2 bin 603 TL,
Uçaklara lazer tutmanın cezası: 17 bin 361
Güvenlik kontrol noktalarında uyarılara rağmen aranmalara engel olmak: 3 bin 471 lira.
 


Uçakta ceza nasıl kesilir?

SHGM tarafından verilen idari para cezalarına göre kural tanımaz yolcu yönetmelikte belirlenen ihlallerden birini uyarıya rağmen sürdürmeye devam etmesi halinde ihlale ait tutanak, uçağın kaptanı ile uçağın iki kabin memuru olmak üzere üç kişinin tutacağı bir tutanak ile tespit ediliyor. Tutanakta ilgili kişinin adı soyadı, Türk vatandaşı ise kimlik numarası, tespit edilebiliyor ise adres bilgileri yer alıyor. Yabancı uyruklu yolcuların ise adı, soyadı ve pasaport numarası ile tespit edilebiliyor ise adres bilgileri yer alıyor. İdari para cezalarına karşı, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde idari yaptırım kararlarına itiraz edilebiliyor.Bunun için sulh ceza mahkemesine başvurulabiliyor. Bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezaları kesinleşiyor. İdari para cezası, idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde SHGM'ye ödenmesi gerekiyor. Kesinleşen idari para cezalarının ödeme süresi içinde ödenmemesi halinde para cezaları ilgili vergi dairesince takip ve tahsil ediliyor. İdari para cezası ile ilgili kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden cezanın dörte üçü tahsil ediliyor. Peşin ödemede, kişinin karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemiyor.

Uçakta kesilen cezalar nasıl taksitlendirilir?

İdari para cezası alanın ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezasının ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir ay içersinde vergi dairesine müracaat edilmesi halinde, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenebileceğine ilgili vergi dairesince karar veriliyor. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.