'ÜNİ-VERİ', tercih yapacak üniversite adayları için güncellendi

'ÜNİ-VERİ', tercih yapacak üniversite adayları için güncellendi
ÜNİ-VERİ'nin içerdiği iş gücü piyasası göstergeleri güncellenerek tercih yapacak öğrenciler için daha kapsamlı hale getirildi.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından 2019 yılında hayata geçirilen ve öğrenciler için üniversite tercihi döneminde kılavuz niteliği taşıyan ÜNİ-VERİ'nin içerdiği iş gücü piyasası göstergelerinin sayısı arttırılıp, veri kapsamı genişletildi.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre; üniversite tercihi yapacak adayların yoğun ilgisini çeken ÜNİ-VERİ projesinde yer alan "iş bulma süresi', "başlangıç ücreti', "nitelik uyuşmazlığı', "kamuda işe yerleşme oranı', "sektör bazında dağılım" ve "firma büyüklüğü dağılımı" başlıklı 6 göstergenin sayısı 2024 YKS tercih dönemi öncesinde yapılan güncelleme ile 15'e çıkarıldı. ÜNİ-VERİ'de yer alan analizlerin kapsamı, 2010- 2022 yılları arasında lisans programlarından mezun olan yaklaşık 4 milyon kişiyi dahil edecek şekilde genişletildi ve çeşitli grafikler üzerinden "www.cbiko.gov.tr" adresinde kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Üniversite tercihi yapacak adaylar başta olmak üzere, yeni mezunlar ve halen üniversite eğitimine devam eden öğrenciler ÜNİ-VERİ sayfasındaki kullanım talimatlarını takip ederek ilgi duydukları alanların "bölüm bazında" analizlerine ulaşabilecek, tercih etmek istedikleri bölümleri karşılaştırabilecek ve kariyer planlaması yapabilecek. Söz konusu göstergeler üzerinden "üniversite bazında" inceleme yapmak isteyen adaylar ise psikolojik danışman ve rehber öğretmenler aracılığıyla Danışman Bilgi Sistemi (DABİS) üzerinden ilgili verilere ulaşabilecek.

Bölümlerin iş gücü piyasalarındaki performansı hakkında güncel ve nitelikli bilgiler sunan ÜNİ-VERİ, OECD gibi uluslararası çatı kuruluşlar tarafından Türkiye'deki eğitim ve iş gücü piyasası reformlarına olan katkılarıyla iyi uygulama örneği olarak gösterildi. Tüm kamuoyuna açık ve ücretsiz hizmet sunan ÜNİ-VERİ, öğrenciler ve velilerine ek olarak eğitim kurumları, kariyer danışmanları ve akademisyenler için de kılavuz niteliği taşıyor. Yükseköğretim ile istihdam piyasası arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirmeyi hedefleyen ÜNİ-VERİ'ye (www.cbiko.gov.tr) adresinden ulaşılabiliyor. Duyurular ise Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi resmi hesaplarından yapılıyor.

'ÜNİ-VERİ', tercih yapacak üniversite adayları için güncellendi

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.