Greta Thunberg ve aktivist arkadaşları Filistin'e destek için grevde

Greta Thunberg ve aktivist arkadaşları Filistin'e destek için grevde
Greta Thunberg ve genç aktivistler Filistin direnişini desteklediklerini pankartlarla gösterdi. Pankartlardan birinde "Bu Yahudi Filistin'in yanındadır." yazıyor.

Greta Thunberg, "Bugün Filistin ve Gazze ile dayanışma için grev yapıyoruz. Dünyanın sesini yükseltmesi ve Filistinliler ve etkilenen tüm siviller için derhal ateşkes, adalet ve özgürlük çağrısında bulunması gerekiyor." tweetiyle Filistin'e destek çağrısında bulundu.

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, Filistin'e destek için grev başlattıklarını duyurdu. Thunberg, katıldığı çevreci eylemlerde, "dünya liderlerine kafa tutan kız" olarak tanınmıştı.

f84qu2lxkaaisom.jpeg
"GAZZE'NİN YANINDAYIZ" "ÖZGÜR FİLİSTİN"

"ŞİMDİ İKLİM ADALAETİ"

Greta Thunberg Kimdir?

İklim değişikliğiyle mücadele çabalarıyla uluslararası alanda tanınan İsveçli bir çevre aktivistidir. Kendini "Otistik iklim adaleti aktivisti" olarak tanımlayan Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg, şimdilerde 20 yaşında olsa da 15 yaşında başlattığı "İklim için okul grevi" ile tüm dünya tarafından tanındı. 15 yaşında okulu asarak, İsveç parlementosu önünde tek başına başlattığı ilk protestosundan sonra başka gençler de ona katıldı; ona destek olan gençlerle birlikte "Fridays for Future" (Cumalar Geleceğimiz İçin) bayrağı altında örgütlendiler. 2019 yılında İngiltere'nin Plymouth kentinden New York City'ye yelken açtı ve burada BM İklim Eylemi Zirvesi'ne katılarak konuşma yaptı. Avrupa'dan Amerika'ya, Atlantik seyahatinde yüksek karbon salınımı yapan uçağa binmeyi reddetti; uçak yerine sıfır karbon salınımı yapan bir yelkenliyle seyahatini gerçekleştirdi.
Thunberg'in tutkulu konuşmaları ve aktivizmi, dünya çapında milyonlarca gencin iklim değişikliği konusunda harekete geçmesini talep etmelerine ve hükümetleri karbon emisyonlarını azaltmak ve iklim kriziyle mücadele etmek için anlamlı adımlar atmaya davet etmelerine ilham verdi. Greta Thunberg, küresel iklim hareketinin öne çıkan bir sesi haline geldi ve savunuculuk çalışmaları nedeniyle çok sayıda ödül ve takdir aldı.

Aynı zamanda beslenme alışkanlıklarının da çevre için önemli olduğu, et yemenin dünyaya zarar verdiği bilinciyle 10 yaşında vegan oldu ve ailesini de daha çevreci olmaları için ikna etti. Her şeyden önce anlaşılıyor ki ailesi mutlu bir kız çocuğu yetiştirmek için onu destekliyor ve iklim zirvelerine yaptığı seyahatlerinde yalnız değildi, babasıyla birlikteydi.

ef9lolnw4aibpz5.jpeg


Greta'nın Trump'la karşı karşıya kaldığı anlar ise yıllar içinde çeşitli atışmalara sebep oldu. Trump'ın kendisiyle ilgili söylediği "Parlak bir gelecek ümit eden çok mutlu genç bir kız" cümlesini Greta twitterda kişisel bilgiler bölümüne koydu.

Trump'ın, Time dergisinin Greta'yı yılın insanı seçmesi üzerine Twitter hesabında "Çok gülünç. Greta Öfke Kontrolü sorunu üzerinde çalışmalı, daha sonra bir arkadaşıyla eski moda güzel bi filme gitmeli! Rahatla Greta, Rahatla!!" diye eleştirirmesinin ardından; Greta, Twitter'daki biyografisine "Öfke kontrolü sorunu üzerinde çalışan bir genç. Şu anda bir arkadaşıyla eski moda güzel bir film izliyor" yazdı.
Greta etkisiyle Avrupa'da uçak kullanımı ciddi oranda düştü:
İsveççe’de “Flygskam” yani “Uçuş Utancı” olarak tâbir edilen bir kavram yayıldı. Aynı eğilim Almanya’da flugscham, Finlandiya’da lentohapea ve Hollanda’da vliegschaamte şeklinde adlandırılıyor.

141371-821892167-001.jpeg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.