Doğu Guta neden şimdi ?

Doğu Guta neden şimdi ?
Başkalarının acılarına kör, sağır, dilsiz olandan,dünyayı kan gölüne çeviren akıllardan ne medeniyet ne adalet beklenemez.Sömürmeyi,vahşeti azgınlığı var olma argümanı olarak kullananlardan insani duruş beklemek de abes olur.

Başkalarının acılarına kör, sağır, dilsiz olandan,dünyayı kan gölüne çeviren akıllardan ne medeniyet ne adalet beklenemez.Sömürmeyi,vahşeti azgınlığı var olma argümanı olarak kullananlardan insani duruş beklemek de abes olur.
Dün Hocali,Halepçe,Srebrenitsa ve dünyanın bir çok yerinde zulmün vahşete dönüştüğünü gördük. Bugün aslında yıllardır yaşatılan  vahşet ile zulüm  ile karşı karşıya kalan Doğu Guta.. Bebeklerin annelerinin gözü önünde can çekişerek öldüğükimyasal silahlarla hergün bombalanan, Suriye iç savaşının katliamlarla yerle bir ettiği Doğu Guta,Suriye’nin başkenti Şam’da 104 kilometrekarelik bir alanın adı Doğu Guta. Bu 104 kilometrekarelik alanda yarısı çocuk olmak üzere 400 bin sivil yaşıyor. Rejim güçlerinin havadan ve karadan varil, vakum, misket, sığınak delici bombalarıyla vurduğu Doğu Guta 5 yıldan daha uzun süredir korkunç bir abluka altında. Bu abluka neticesinde son 3 ayda 700, son 3 günde 200’den fazla insan öldürüldü. BM’in kararı ile gündeme taşındı.Basına yansıyan açıklamalar;
Suriye hükümeti sivillere bildiri attı: “Doğu Guta'yı terk edin.”
“Doğu Guta'da kuşatma altındaki aileler hayatta kalma mücadelesi veriyor.”
BM'den Doğu Guta açıklaması: “Yeryüzünde cehennemi yaşıyorlar'
Suriye: “Doğu Guta'daki bombardımanda onlarca kişi öldü”
Suriye'de kimyasal silah iddiaları – “Tüm emareler klor gazı kullanımına işaret ediyor'
Bu açıklamalar ile birlikte BM Güvenlik Konseyi,Doğu Guta’da yaşanmakta olan insanlık dışı durumu gündemine alarak 30 günlük bir ateşkes kararı alınmasını istedi. Üstelik de bu kez Rusya bu kararı veto etmedi.Günde 5 saat insani ateşkes! İnsanlık dışı muameleye insani ateşkes!!
Doğu Guta neden şimdi gündeme taşındı? 
2012 yılından beri silahlı muhalif grupların elinde olan bölgede yıllardır ambargo var. İnsani yaşam malzemesine bile izin yok.Bölgede dört silahlı grup etkin ve bunların dördü de İslamcı grup. DEAŞ doğuranlar ve harekete geçirenler yeniden bu gruplar ile yeni bir DEAŞ,İŞID veya başka bir isim ile yeni bir örgüt doğuruyorlar.Aslında olan budur.DEAŞ’ın etkisiz hale getirilmesi sonrasındaki yeni plan bu ve buna karşı dikkatli olmak durumunda olmakla beraber ,diğer yandan Doğu Guta bölgesinin gündeme taşınmasını Türkiye’nin Afrin operasyonundan izole olarak düşünmek de mümkün değildir. Doğu Guta, Afrin  harekatının sonlandırılması için kullanılabilecek ve pazarlık konusu edilebilecek bir bölge olarak önümüzdeki günlerde yeniden konuşulabilir. Türkiye’nin insani ve merhamet duyguları üzerinden yeni bir kurgu daha izleyebiliriz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.